Angsten for tilværelsen

Midt i opptrappingen til den perfekte førjulstida, og bare uker før nyttårsforsettene igjen skal gjøre oss til enda bedre mennesker, får vi besøk av en forestilling som spør om det er mulig å forbedre seg for mye.

«Synkehull» er en mørk komedie om angst, selvutvikling og egen-forbedring, om skrekken for å stagnere; frykten for å være uten betydning og behovet for å søke inn i seg selv, bort fra verden utenfor.

SYNKEHULL av KRISTINSDOTTIR/WILLYSON,
med Børmark og Borchgrevink
Vises på Teaterhuset Avant Garden
lørdag 2. og søndag 3. desember kl. 19.00

 

SYNKEHULLET

I en artikkel leste scenekunstner Hildur Kristinsdottir at det er folk i midten av tredveåra som opp gjennom historien har satt agendaen i kunst- og kulturlivet. Hun var 35 år og følte at karrieren hadde stagnert. Det som hindret henne i å sette i gang med et nytt prosjekt, var paradoksalt nok angsten for stagnasjon; at karrieren var død.

Hildur Kristinsdottir er kjent for sin unike teatertrilogi for barn og unge, «Klassikere for Kids». I «Synkehull» besøker hun oss for første gang med en produksjon for voksne!

Hildur Kristinsdottir er kjent for sin unike teatertrilogi for barn og unge, «Klassikere for Kids». I «Synkehull» besøker hun oss for første gang med en produksjon for voksne! Foto: Kristinn Gudlaugsson

 

I selskap med rødvinsflaska satt Kristinsdottir og så YouTube-dokumentarer om folk som har det verre enn henne. En av disse kveldene foran dataskjermen fant hun en dokumentar om Jeff Bush, en mann i Florida som ble slukt av et synkehull da han lå i senga si og sov.

Han hadde vel trodd han var trygg i eget soverom, men så viste det seg altså at døden fantes rett under senga.

 

ENDELLIG EN IDÉ TIL ET NYTT PROSJEKT!

Kristinsdottir ringte kollega Eirik Willyson (33), som hadde brukt halvannet år på å skrive en roman han ikke turde å gi ut. Har du først publisert en roman, må du jo skrive noe mer. Men hva hvis denne ene fortellingen var alt han hadde i seg? Sammen gikk de i gang med å lage forestillingen «Synkehull». Kanskje kunne de bruke historien om Jeff Bush som et middel til frykthåndtering for både publikum og seg selv?

 

Karakterene Eirik og Hildur synker ned i både eksistensielle, geologiske og kropslige hull, mens de strever med å finne ut hvordan de kan bli bedre versjoner av seg selv.

Å GRAVE INNOVER I SELVET

I «Synkehull» har angsten for en stadig mer omskiftelig verden, der naturkatastrofer og atomkrig truer, fått karakterene Hildur og Eirik til å vende blikket mot seg selv. De graver innover og innover i selvet, på jakt etter sin unike stemme. Den de trenger for å nå ut før fylte førti.

For hvert spadetak vokser imidlertid angsten for at de er i ferd med å grave et hull som er så dypt at det blir umulig å fylle. Det som driver dem, er håpet om at hvis de bare graver langt nok ned, vil de komme til et annet sted!

 

SATIRE OG SÅRBARHET

Med oppriktig sårbarhet, en porsjon satire, et heftig lydbilde og fengende sangnumre, skaper kunstnerne bak «Synkehull» en forestilling som er både sprelsk, gjenkjennelig og rørende.

I formen ligner den kanskje mest på en bandøvelse. På en sånn kveld som utarter i historiefortelling, eksistensielle tanker og betroelser.

 

SAMARBEID

Forestillingen er et samarbeid mellom duoen KRISTINSDOTTIR/WILLYSON, scenekunstner Anders Borchgrevink og trondheimsmusiker Magnus Børmark (kjent fra band som 22 og Gåte). Sistnevnte gir lyd til både geologiske, eksistensielle og kroppslige hull, med gitaren sin og tidenes mest hemningsløse pedalbrett.

Rockestjerne og teaterkomponist: Magnus Børmark fremfører all lyd og musikk live på scenen. De siste årene har han gjort det stort som teaterkomponist, og har jobbet med flere av landets mest spennende teaterkompanier.

 

«Synkehull» hadde opprinnelig premiere på Tou Scene i Stavanger sist vinter. Den er også vist på Grusomhetens Teater og Black Box Teater i Oslo.

I januar reiser kompaniet til New York for å presentere forestillingen for et knippe amerikanske produsenter som har vist interesse for prosjektet.

 

Synkehull vises på Teaterhuset Avant Garden lørdag 2. og søndag 3. desember kl. 19.00. FINN BILLETTER

Les også om forestillingen her.

 


Del på Facebook Del på Twitter
Kjøp på nett › Vis billetten på telefonen din, eller skriv ut. Problemer? › Ring 73 87 94 24 Kjøp på spillested › Billettsalg åpner på spillested en time før forestilling. Bli teaterkontakt ›Ta kontakt med oss. Spesielle behov ›Ta kontakt før kjøp om du sitter i rullestol, eller har andre behov til utforming.
OBS: Ingen inngang etter forestillingsstart