Telling the Truth

Azra Halilovic (NO) **BASTARD 2014**


Kjøp billetter →

Read in English

Spilletider

8. september 2014, 20:00
9. september 2014, 18:00

Pris

190 - ordinær
120 - moderasjon
95* - FESTIVALKORT

Spillested

Teaterhuset Avant Garden

Varighet

ca. 60 min.

Språk

English

Høstens åpningsforestilling på Teaterhuset Avant Garden, en helt ny forestilling av den lokale scenekunstneren Azra Halilovic.  I denne historien er hele Azra Halilovic’ familie involvert, en historie om et land og et folk som splittes. Men historien slutter ikke der, den begynner der. Den begynner når krigen er over.

Azra Halilovic var på Balkan da det smalt. Bosnia-Herzegovina (BiH) var en smeltedigel av muslimske, romersk-katolske og ortodokse religioner knyttet til henholdsvis bosniske, kroatiske og serbiske befolkningsgrupper. Kroatia hadde gått for uavhengighet fra resten av Jugoslavia. Radovan Karadzic ble valgt til å lede den serbiske befolkningen i BiH. Karadzic krevde serbisk herredømme over Sarajevo og andre byer og tettsteder med serbisk befolkning. Som en balkansk Oliver Cromwell ga han bosniere og kroater ultimatumet: enten «ta the highway to hell» (sic), eller legge seg under den serbiske hæl.

Over 20 år seinere sitter Karadzic i den internasjonale domstolen i Den Haag, tiltalt for folkemord, deportasjon, forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser, med mer. Han kan vente seg en livstidsdom. Halilovic er i Trondheim og forsøker å få kontakt med Karadzic. Hun oppnår å få kontakt, ikke bare med med én Karadzic, men to. Den ukjente Karadzic sto på hennes side, og ble sendt til en fangeleir i Bosnia av serbiske myndigheter der de mest uhyrlige ting fant sted. Han ville være med i Halilovic sitt prosjekt: et prosjekt om spørsmål uten klare svar, om skyld og straff, om forsoning og tilgivelse. Dypest sett handler det om hvem som skal ta ansvar for framtiden, og om det finnes noe i nærheten av sannhet etter en krig.

Azra Halilovic har tidligere laget den kritikerroste publikumsvinneren «1000 Zašto 1000 Zato» i samarbeid med Teaterhuset Avant Garden. Hun dedikerer seg til dokumentariske prosjekter som taler direkte til publikum og handler om hvordan taushet og passivitet blir strategier for å unnslippe det ubehagelige og uunngåelige. Teatersjef Per Ananiassen har vært kunstnerisk involvert i begge prosjektene med dramaturgi, tekst- og idéutvikling. Denne gang samarbeider de med regissør Jörg Karrenbauer, kjent fra det tyske dokumentarteaterpioner-kompaniet Rimini Protokoll.

* Forestillingen har urpremiere på Teaterhuset Avant Garden 28. august, og vises også i perioden 28.–31. august. Spilles på engelsk.

Idé og tekst: Azra Halilovic, Per Ananiassen Medskaper og regissør: Jörg Karrenbauer På scenen: Azra Halilovic, Andreas Elvenes, Elhad Karadzic Dramaturg: Per Ananiassen Musikk: Andreas Elvenes, Svein Segtnan Videoinstallasjon: Pekka Stokke Videoopptak: Mustafa Hadziibrahimovic and Bulent Moran On screen: Peter Robinson Lys: Eirik Brenne Torsethaugen, Lyd: Lars Trygstad, Produsent: Aurora Kvamsdal Co-produsert av: Teaterhuset Avant Garden, BIT Teatergarasjen Støttet av: Kulturrådet, Fond for utøvende kunstnere og Trondheim kommune

Takk til: Anne Lande Peters med familie, Lejla Demiraca Zejnilovic, Peter Robinson, Jaimee Campbell, ICTY

Nettsideazrahalilovicproductions.com


Del på Facebook Del på Twitter
Kjøp på nett › Vis billetten på telefonen din, eller skriv ut. Problemer? › Ring 73 87 94 24 Kjøp på spillested › Billettsalg åpner på spillested en time før forestilling. Bli teaterkontakt ›Ta kontakt med oss. Spesielle behov ›Ta kontakt før kjøp om du sitter i rullestol, eller har andre behov til utforming.
OBS: Ingen inngang etter forestillingsstart