Physics and Phantasma

Iggy Lond Malmborg (SE/EE)


Kjøp billetter →

Read in English

Spilletider

13. september 2018, 20:30
14. september 2018, 20:30

Pris

200/130

Spillested

Teaterhuset Avant Garden

Varighet

90 min

Språk

engelsk

Når fantasiene overtar makten

Før vi ankommer teatret fylles vi, som publikum, med fordommer og forventinger om den forestående forestillingen. Og så møter vi Iggy Lond Malmborg.

Fantasien er en evne hinsides godt og vondt. Den setter i gang begjæret og blir et nødvendig verktøy for at vi kan bli hele mennesker. På godt og vondt.  Teatret er et tomt rom inntil det fylles opp. Med mennesker, forventninger, innbilninger, tekster, handlinger – en tomhet som fylles med alt annet enn ingenting, svøpt i fantasiens slør. Forestillingen blir til dette sløret. Og slik skal vi se tilblivelsen og iverksettelsen av spillet mellom utøver og tilskuere.

Fantasien uttrykker seg i språket. Slik inviterer Iggy Lond Malmborg oss til en forestilling av ord, eller fraværet av dem. For slik vil forestillingen utspille seg i våre fantasier, i alle sine tilfeldigheter, med bekreftelse av eller avsky til de antydete motivene, og kanskje helt ned til det mørkeste, ondeste av menneskelig innbilningskraft.

Dette stykket forsøker å bli til et slikt fantasilag, for å undersøke hvordan det skapes og hvordan det settes i spill i relasjonen mellom publikum og skuespilleren.

 

LES MER OM FORESTILLINGEN

På ulike vis tar Physics and Phantasma for seg fantasien, behovet vi mennesker har for den og mekanismene den fungerer etter. Evnen til å fantasere strekker seg forbi skillet mellom «godt» og «ondt». Den ligger til grunn for våre lyster og drømmer, og den er nødvendig for å kunne oppleve oss selv som «hele subjekter» i verden. På samme tid utgjør den både grunnlaget for et hvert revolusjonært potensial og for alle våre rasistiske fordommer. Først og fremst er den en forsvarsmekanisme som gjør oss i stand til å forstå en verden full av motsetninger.

I tro på et gjensidig avhengighetsforhold mellom fantasi og språk, inviterer Malmborg til et stykke kun bestående av ord. Resultatet er en forestilling som hovedsakelig utspiller seg innenfor publikums forestillingsverden – gjennom at vi går med på, eller motsetter oss bildene som foreslås: fantasibilder som strekker seg fra det mest dagligdagse til de mørkeste stedene i menneskets fantasi.

IGGY LOND MALMBORG

Svenske Iggy Lond Malmborg (1987) er en av vårt felts mest spennende og allsidige skuespillere og teatermakere. Han har besøkt oss en rekke ganger tidligere, sist med 99 words for void (Bastard 2016) og b o n e r (Bastard 2015). I presentasjonen av b o n e r, skrev vi: Vil du ha et forfriskende og effektivt svar på hva samtidsscenekunstnere driver med, bør du se Iggy Malmborg på scenen! Utsagnet er ikke mindre relevant i dag, og vi anbefaler denne til alle som har hjerte for teatrets fantastiske magi!

Malmborg har også medvirket i flere filmer og TV-serier (som Springflo, Midnattssol og Broen); har vært medlem av det kontroversielle svenske kompaniet Institutet og har laget flere soloforestillinger og prosjekter i samarbeid med andre scenekunstnere. Vårt publikum kjenner ham fra samarbeidet med tyske Johannes Schmit, som han har laget den diskurskritiske og undersøkende forestillingsserien White on White sammen med.

I soloarbeidene jobber Malmborg med å avdekke og granske teatrets virkemidler – og selve teatersituasjonen vi befinner oss i der og da – samtidig som han også tar i bruk de samme virkemidlene, og demonstrerer dem på mesterlig vis på scenen.

 

 

NB! Stykket inneholder eksplisitte beskrivelser som kan oppleves støtende, og er ikke anbefalt for barn og unge under 18 år.


Del på Facebook Del på Twitter
Kjøp på nett › Vis billetten på telefonen din, eller skriv ut. Problemer? › Ring 73 87 94 24 Kjøp på spillested › Billettsalg åpner på spillested en time før forestilling. Bli teaterkontakt ›Ta kontakt med oss. Spesielle behov ›Ta kontakt før kjøp om du sitter i rullestol, eller har andre behov til utforming.
OBS: Ingen inngang etter forestillingsstart