Miniseminar

Å gi terroren en scene?


Read in English

Spilletider

12. september 2014, 14:00

Pris

Gratis - Gratis

Spillested

Trøndelag Teater

Varighet

1,5 time

I anledning av Bastard-festivalens forestillinger «Manifest 2083» og «Telling the Truth» inviterer vi til miniseminaret «Å gi terroren en scene?». Med Siemke Böhnisch, Førsteamanuensis ved Institutt for visuelle og sceniske fag ved Universitetet i Agder.

Etter 22. juli, krigen i Bosnia og Herzegovina 1992-1995 og ikke minst etter utryddingene i Rwanda 1994 gjør en ny tendens i teatret seg gjeldende. I ulike produksjoner fra alle kanter av verden brukes dokumentarstoff knyttet til uhyrlige illgjerninger. De virkelige gjerningsmennene bak overgrep og terroraksjoner blir karakterer på scenen. Slike grep er kontroversielle og skaper mediedebatt og av og til mediestorm. Opphavsmennene bak scenekunstproduksjonene anklages å ville lage sensasjon og for å forholde seg estetiserende og kommersielt til hendelsene forestillingene refererer.

Men kan man se det i et annet perspektiv? Har teaterscenen noe eget å bidra med? Kan teateret noe som andre kunstarter og medier ikke kan eller ikke kan i like stor grad som kan være verdifullt i bearbeidelsen av terrorhendelsene? Og hva er det med teatret som kunstform som fremdeles klarer å provosere i den grad at til og med erklærte liberale demokrater anmoder kunstnere og teatre om selvsensur?

I dette miniseminaret vil tendensen til å gi voldsdåder fra vår nære fortid en plass innenfor scenekunsten diskuteres, uten mediedramaturgiens hang til å skape motsetninger og konflikt mellom ulike posisjoner.

Seminaret vil bestå av en forelesning ved Siemke Böhnisch. Böhnisch er førsteamanuensis i teater på Institutt for visuelle og sceniske fag ved Universitetet i Agder (UiA). Hun arbeider for tiden med et forskningsprosjekt om teater etter 22. juli, og har publisert flere artikler om emnet.

Etter forelesningen blir det en samtale mellom Böhnisch og Per Ananiassen, som er er teatersjef på Teater Avant Garden og kunstnerisk leder for Bastard-festivalen. Han er utdannet teaterviter fra Universitetet i Bergen, er dramaturg og har en kuraterende tilnærming i programmeringen av Bastard-festivalen.


Del på Facebook Del på Twitter
Kjøp på nett › Vis billetten på telefonen din, eller skriv ut. Problemer? › Ring 73 87 94 24 Kjøp på spillested › Billettsalg åpner på spillested en time før forestilling. Bli teaterkontakt ›Ta kontakt med oss. Spesielle behov ›Ta kontakt før kjøp om du sitter i rullestol, eller har andre behov til utforming.
OBS: Ingen inngang etter forestillingsstart