JDX – a public enemy

tg STAN (BE) **BASTARD 2014**


Kjøp billetter →

Read in English

Spilletider

8. september 2014, 18:00
9. september 2014, 19:30

Pris

200 - ordinær
130 - moderasjon
100* - FESTIVALKORT

Spillested

Olavshallen lille sal

Varighet

ca. 90-100 min

Språk

Nederlandsk m/ eng. tekst

Bastard-festivalen 2014 åpnes med et gjensyn med Europas viktigste teaterkompani gjennom de siste 25 årene; tg STAN kommer endelig tilbake til Trondheim!

Ibsen aktualiseres gjennom ny-gammel moderne klassikeroppsetning fra tg STAN. Dette er en gjennopptakelse av deres aller største suksess gjennom tidene, en forestillings om har fått ny betydning gjennom Snowden-, Manning- og Wikileaks-sakene.

I «JDX – a public enemy» (En folkefiende) oppdager en lege at vannet i det nye termalbadet, byens store inntektskilde, er alvorlig forurenset. Broren hans, ordføreren, nekter å foreta seg noe på grunn av de potensielt enorme økonomiske følgene. Til slutt får legen merkelappen «folkefiende» av folket og media som føler byens velstand truet. I forestillingen går tg STAN langt i å eksponere medias rolle og demokratiets fallgruver. Demokratiet forutsetter ytringsfrihet, fri informasjonsinnhenting og forsamlingsfrihet. Hvor går samfunnet om en person knebles og nektes informasjon om grunnleggende ting, og om makten bruker forsamling til å isolere kjetteren?

I ekte agitprop-stil peker stykket på hvordan total mangel på oppriktighet, hvordan lureri, løgn, trusler, bedrag av folket og folkets egen intoleranse kan opptre i et demokrati.

Det verdenskjente kompaniet tg STAN setter teksten og skuespilleren over alt annet i sine produksjoner. De jobber aldri med regissør, kun kollektiv regi av kompaniets skuespillere. Produksjonen er rudimentær og teater på sitt enkleste og beste; det brukes bare et lite sceneområde, det er subtile kostymeskift, enkelt møblement og en skuespiller som leser Ibsens originale regianvisninger fra et bord på scenen. Ganske enkelt og ganske lekent og ekvilibristisk. Live-aspektet vektlegges, det repeteres gjerne tekst for seint ankomne tilskuere, og aktørene tilbyr også publikum å stoppe dem om teksten går for fort.

I forbindelse med valget i Belgia og sitt eget 25-årsjubileum, laget tg STAN en reprise på JDX– a Public Enemy, en produksjon som hadde premiere i 1993. De klarer 21 år etter premieren å gjøre Ibsen både aktuell og underholdende.

«JDX – A Public Enemy, a novel and entertaining presentation, is a lot of fun and well worth seeing.» Curtain Up

Forestillingen spilles på nederlandsk med engelsk tekst.

Tekst: Henrik Ibsen Av og med: Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Annette Kouwenhoven og Frank Vercruyssen Produksjon og teknikk: tg STAN tg STAN er: Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Mariet Eyckmans, Renild Van Bavel, Frank Vercruyssen, Thomas Walgrave and Tim Wouters Støttet av: Det flamske kulturministerium, Brussels affairs

Nettside: www.stan.be/jdxapublicenemy/en

Se trailer (på nederlandsk): http://vimeopro.com/janbosteels/tg-stan-publiek/video/90093473


Del på Facebook Del på Twitter
Kjøp på nett › Vis billetten på telefonen din, eller skriv ut. Problemer? › Ring 73 87 94 24 Kjøp på spillested › Billettsalg åpner på spillested en time før forestilling. Bli teaterkontakt ›Ta kontakt med oss. Spesielle behov ›Ta kontakt før kjøp om du sitter i rullestol, eller har andre behov til utforming.
OBS: Ingen inngang etter forestillingsstart