By Heart

Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PRT)


Kjøp billetter →

Read in English

Spilletider

21. oktober 2016, 19:00
22. oktober 2016, 19:00

Pris

200 - Ordinær
150 - TOBB-medlem
130 - Stud/Scenekort
130 - Honnør

Spillested

Teaterhuset Avant Garden

Varighet

85 min.

Språk

Engelsk

Hva er forbindelsen mellom en bestemor i ferd med å miste synet, nobelprisvinneren Boris Pasternak, noen utvalgte romankarakterer og ti intetanende mennesker som forsøker å få et dikt under huden?

By heart (som i «utenat») er en forestilling om viktigheten av formidling, om den usynlige smuglingen av ord og ideer som du kan oppnå ved å bare bevare en tekst i hukommelsen. Den er krydret med William Shakespeare, Boris Pasternak, Joseph Brodsky og Ray Bradbury.

Forestillingen bygger på en forståelse av teatret som et sted for formidling av det som ikke kan måles i meter, euro eller bytes. Det handler om det trygge gjemmestedet som forbudte tekster alltid har hatt i våre hjerner og hjerter, som en garanti for sivilisasjon, selv i de mest barbariske og bedrøvelige tider. Georg Steiner sa en gang i et TV-intervju: «Om bare 10 mennesker lærer seg et dikt utenat er det ingenting verken KGB, CIA eller Gestapo kan gjøre med det. Det vil overleve.» Til syvende og sist er By Heart et treningsprogram for det motstandsarbeidet som virkeliggjøres så snart ti nye soldater lærer seg et dikt utenat.

 

I forestillingen forsøker Tiago Rodrigues å lære bort et dikt til ti personer. Disse ti har ikke sett forestillingen før, og har ingen anelse om hvilken tekst de skal lære seg utenat foran publikum. Mens han lærer dem, forteller Rodrigues samtidig en blanding av historier om sin egen bestemor, som er i ferd med å bli blind, og om forfattere og romankarakterer som på et eller annet vis er forbundet til både den gamle damen og ham selv. Etter hvert som gruppen lærer stadig flere linjer, begynner det å vokse fram usannsynlige forbindelser mellom nobelprisvinneren Boris Pasternak, en kokk fra det nordlige Portugal og et nederlandsk TV-program kalt Of Beauty and Consolation. Sakte, men sikkert begynner mysteriet bak valget av dikt å gå mot en oppklaring.

 

Tiago Rodrigues er skuespiller, dramatiker, forfatter, regissør og produsent, og siden i fjor kunstnerisk leder ved Teatro Nacional D. Maria II, et av de eldste og mest prestisjetunge teatrene i Portugal. Han har dessuten flere samarbeid med noen av de viktigste navnene innenfor det frie scenekunstfeltet bak seg, slik som tg STAN, Nature Theater of Oklahoma og Tim Etchells, og underviser regelmessig i dramaturgi for Anne Theresa De Keersmaekers kurs P.A.R.T.S, og på universitetet i Évora. Sammen med Magda Bizarro grunnla han kompaniet Mundo Perfeito (Perfekt verden) i 2003. By Heart er tidligere vist i Norge på BIT Teatergarasjen i Bergen.

 

 

 

 


Del på Facebook Del på Twitter
Kjøp på nett › Vis billetten på telefonen din, eller skriv ut. Problemer? › Ring 73 87 94 24 Kjøp på spillested › Billettsalg åpner på spillested en time før forestilling. Bli teaterkontakt ›Ta kontakt med oss. Spesielle behov ›Ta kontakt før kjøp om du sitter i rullestol, eller har andre behov til utforming.
OBS: Ingen inngang etter forestillingsstart