Black Warrior

Kim Hiorthøy & Lisa Östberg (NO/SE)


Kjøp billetter →

Read in English

Spilletider

10. oktober 2014, 19:00
11. oktober 2014, 19:00

Pris

190 - Ordinær
120 - Moderasjon

Spillested

Teaterhuset Avant Garden

Varighet

45 min.

Språk

Engelsk

Etter terningkast 6 og lange køer utenfor Verkstedhallen under Bastard i fjor, er vi glade for og spente på å få Kim Hiorthøy og Lisa Östberg tilbake med en helt splitter ny forestilling. Vi gleder oss til å bli tatt med inn i deres småskrudde merkelig-fine univers fullt av problemstillinger vi ikke ante vi hadde behov for å tenke på.

Hva er en forestilling? Vold, sport, erotikk, natur, komikk, spenning. Det er ikke lett å vite hva folk forventer seg. Dessuten: To journalister på en velrenommert avis i Washington bruker et urgammelt instrument til å nedtegne informasjon de henter inn fra forskjellige kilder. Det leder til presidentens fall.

I «Black Warrior» forsøker koreografene Lisa Östberg og Kim Hiorthøy å gå inn til kjernen av hva en forestilling er og hvilke bestanddeler den er bygget opp av. Forestillingen blander tekst, musikk, dans, bilder og video for å undersøke et begrep om virkeligheten som spør hva det vil si å være til i en verden som i så stor grad består av fiksjoner og bilder. Tittelen er hentet fra merkenavnet på en blyant (The Paper Mate Mirado Black Warrior) som opptrer hyppig i filmen «All the President’s Men» fra 1976. Den forteller om avsløringen i Watergate-skandalen. Dette er en film full av sidehistorier og digresjoner, akkurat som Hiorthøy og Östbergs forestillinger. Filmen er en fiktiv fremstilling av virkelige hendelser. I ettertid er den blitt en filmvirkelighet som ikke lenger finnes. Skuespillerne, Dustin Hoffman og Robert Redford,  er blitt stjerner som står i veien for personene de er ment å representere, uansett hvor godt de spiller. Blyantene er blitt populære blant advokater i USA. Hva skjer når vi forestiller oss at en ting er en annen, en person er en annen, en annen persons historie er ens egen historie? Vi viser en ting, vi sier hva den er, og det blir en sannhet. På sitt enkleste og mest banale vis er dette metoden vi bruker til å bygge opp verden omkring oss. Og det er metoden vi bruker til å bygge opp en forestilling.

Som duo er Lisa Östberg og Kim Hiorthøy kjennetegnet av sin originale og filosofiske humor der absurde situasjoner og luftslott møter hverdagslig grubling. I deres koreografi har tekst og musikk en vel så naturlig plass på scenen som dans og bevegelse. I et formspråk som lander et sted mellom moderne dans og TV-shop bygger Östberg og Hiorthøy opp en verden som ikke ligner noe annet.

Lisa Östberg er koreograf, manusforfatter og regissør. Kim Hiorthøy er grafisk designer, musiker og kunstner. Arbeidet deres har et meta-teatralt aspekt knyttet til faktiske hendelser som leder tankene hen på begrepet «post-spectacle». Det dreier seg om hvordan kunstnere reflekterer over bruken av kunstneriske virkemidler, som dramaturgi og iscenesettelser, i politikk og media. Deres forrige forestilling «You» spilte for utsolgte hus og supre tilbakemeldinger på Verkstedhallen under Bastard 2013, og på flere scener rundt om i landet i fjor.

«Det flotteste Kim Hiorthøy har servert oss siden debutalbumet» Adresseavisen (om«You», 2013)

«Bedre enn dette blir det nesten ikke.» Scenekunst.no (om «You», 2013)

 

På duoens egen blogg: YDITWDHT (You do it, we don’t have time) kan du lese mer om bakgrunnen for forestillingen «Black Warrior», hvordan de jobber, og ikke minst hvor tittelen kommer fra. 

Multikunstner Kim Hiorthøy fra Trondheim er her i byen kanskje aller mest kjent for plateomslagene til Motorpsycho og illustrasjonene i Kurtbøkene og de andre barnebøkene til Erlend Loe. Han lager også musikk, fotograferer filmer, har turnert som DJ, skrevet bok, illustrert bøker, skapt musikkvideoer, og smykket ut sykehusfløyer og hotellrom, blant annet. Etter å ha tatt en koreografiutdannelse i Stockholm lagde han og samarbeidspartneren Lisa Östberg sitt første forestillingsprosjekt som duo i fjor. Svenske Lisa Östberg har bakgrunn som blant annet danser, regissør og manusforfatter, og de to har tidligere samarbeidet i musikkprosjektet «Drivan», og som dansere for koreografen Gunilla Heilborn.

«Black Warrior» vises senere i høst som åpningsforestilling både på BIT Teatergarasjens festival Oktoberdans (16.-17. oktober) og på DanseFestival Barents i Hammerfest (3. november).

Tekst og koreografi: Lisa Östberg og Kim Hiorthøy Musikk: Kim Hiorthøy Produksjonsdesign: Jonas Williamsson Lys: SUTODA Produsent: Lisa Stenberg Produksjon: MDT / Samarbetets vänner Støttet av: Fond for Lyd og Bilde, Kulturrådet i Sverige, Norsk kulturråd.


Del på Facebook Del på Twitter
Kjøp på nett › Vis billetten på telefonen din, eller skriv ut. Problemer? › Ring 73 87 94 24 Kjøp på spillested › Billettsalg åpner på spillested en time før forestilling. Bli teaterkontakt ›Ta kontakt med oss. Spesielle behov ›Ta kontakt før kjøp om du sitter i rullestol, eller har andre behov til utforming.
OBS: Ingen inngang etter forestillingsstart